"Elk nadeel heb z'n voordeel"

Natuurlijk heb ik de pest in over de verkeerde wissel van Sven Kramer, wie niet? Toch lag mijn emotie vanmorgen niet bij Sven Kramer maar bij Gerard Kempkers. Wat moet die gozer zich slecht voelen. Gelukkig beschikken we in Nederland over een grote dosis humor om e.e.a. te relativeren getuige de e-mail die ik vanmorgen binnenkreeg met o.a. deze foto.

Wellicht vraag je je af wat Sven Kramer met IT te maken heeft? Tegenslagen vind je overal, zowel in de sport als in het bedrijfsleven. Het gaat er vooral om hoe je er mee omgaat. In dat opzicht heb ik gisteravond geweldige dingen zien gebeuren, je moet het alleen wèl zien.

Wat een klasse van Sven Kramer om direct na die ongetwijfeld grote teleurstelling de pers op die manier te woord te staan. Geweldig die vriendschap van Skobrev die hem tijdens dat interview op de schouder tikt en zegt “Sorry man, don’t know what to say”. Ook alle collega schaatsers die via Twitter hun medeleven betuigen aan Sven.

Maar ook  Gerard Kemkers die in een radiointerview direct de schuld op hem neemt. Dat kenmerkt een goede manager, je neemt beslissingen, soms foute, maar dat maakt je mens. Het feit dat je toegeeft dat je menselijk bent maakt je bereikbaar voor je mensen en uiteindelijk is dat wat telt.

Niet te vergeten Henk Gemser die zijn verantwoordelijkheid neemt om zowel Sven als Gerard op te vangen.

Relativeren, opstaan en weer doorgaan wat mij betreft. We weten allemaal dat Sven de beste is op de 10 km en dat weten we ook over 10 jaar nog (“Hilbert, jongen, je moet nòg een rondje”). Ok hij krijgt geen medaille, maar hij heeft er al èèn en daar komt er nog wel 1 bij in de ploegenachtervolging. Moet Sven een andere coach? Nee natuurlijk niet. Statistiek was niet mijn beste vak, maar de kans dat Gerard ooit nog eens weer zo’n fout maakt is kleiner dan bij elke willekeurige andere coach, en hij heeft Sven wel op dit nivo gebracht/gehouden per slot van rekening. “Wie tot zijn nek toe in de shit zit moet de kop niet laten hangen”

Resumé: We missen een medaille en hebben gezien hoe vriendschap, vertrouwen en verantwoordelijkheid hun werk hebben gedaan, Nederland gefeliciteerd!