Wachtwoord dilemma’s

Het wachtwoord voor je mail, voor je dropbox, voor je netwerk, voor je Wifi, voor je Evernote, voor je werk, voor je Digid, voor je website, voor je telebankieren etc. etc.

wachtwoord

Op zich al een ramp om ze allemaal te onthouden en dan verwachten de meeste huisregels ook nog eens dat je ze periodiek moet veranderen. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is moeten ze dan ook nog eens aan allerlei voorwaarden voldoen zoals minstens 8 tekens, er moet minimaal 1 hoofdletter in zitten enz. enz.

Zoveel wachtwoorden onthouden is  maar voor weinigen onder ons weggelegd en de meesten behelpen zich dan ook door overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken en als ik hem dan moet veranderen dan verander ik het volgnummer wel.

Daar zit echter wèl 1 klein nadeel aan, als iemand jouw ene wachtwoord weet, dan weet hij waarschijnlijk alle wachtwoorden, en daar zat je nou nèt niet op te wachten.

Op lifehacking.nl staat een leuk artikel over wachtwoorden in het algemeen en een aantal oplossingen in het bijzonder.

Ik ben zelf al een aantal jaren enthousiast gebruiker van Lastpass. De basisversie is gratis maar vorig jaar heb ik een premium account ($12 per jaar) genomen om ook gebruik te kunnen maken van de applicatie voor mijn smartphone en tevens historie van wachtwoorden te kunnen inzien.

LastPassLogoLastpass, de naam zegt het al, is het laatste password wat je hoeft te onthouden. Al je andere wachtwoorden gaan in de Lastpass kluis en je hoeft alleen het wachtwoord van die kluis nog maar te onthouden.

Het loont de moeite om de handleiding van Lastpass eens goed door te nemen. De functionaliteit van Lastpass is ontzettend uitgebreid en dit is je kans om je hele wachtwoorden bestand eens lekker op te ruimen en te verbeteren.

Nadat Lastpass al je wachtwoorden geïmporteerd heeft (wat overigens super makkelijk gaat tijdens de installatie) kun je er een veiligheidsanalyse op los laten. Daarna kun je aan de slag om al die wachtwoorden te vervangen door een sterk en niet te raden wachtwoord wat je door Lastpass kunt laten genereren.

Eigenlijk te veel mogelijkheden om op te noemen en ook hierover heeft Lifehacking.nl weer een goed artikel geschreven.

Aan al die voordelen kleeft echter 1 groot nadeel en dat is dat je al je wachtwoorden in één kluis hebt zitten. Verlies je de sleutel van die kluis dan kun je er dus niet meer bij. Wat echter nog erger is, als iemand jouw sleutel weet, dan weet hij/zij dus al jouw wachtwoorden!

Mocht je dit nadeel voor lief willen nemen dan kun je Lastpass hier gratis downloaden.